Konsent Consulting engineers
  • Română
  • English
  • Alege limba
  • Română
  • English
  • Alege limba
  • Română
  • English
  • Alege limba

Cartile FIDIC

Cele 4 Carti FIDIC reprezinta cele mai cunoscute si utilizate Forme Standard de Contract in domeniul ingineriei.
Ca raspuns la dinamica internationala a industriei de constructii, FIDIC a publicat in 1999 un nou set de Carti FIDIC.

In Romania, Cartile FIDIC au fost traduse si puse in utilizare in 2006, in urma acordului dintre FIDIC si Ministerul Finantelor Publice si s-au remarcat prin modul modern de administrare, definit de o relatie bine definita intre parti, o atitudine concilianta si orientata spre buna executie a lucrarilor.

Cea mai recenta suita de Carti FIDIC ofera o abordare standardizata si sintetica, prin limitarea clauzelor generale la un numar de 20, de la peste 60, in editiile anterioare.

 

Cartea Rosie (‘Red Book’): CONS – Conditiile de Contract pentru Constructii

Cartea Rosie este prima forma de contract elaborata de FIDIC, publicata in 1957; aceasta reuneste conditiile de contract pentru constructii de cladiri si lucrari de inginerie proiectate de catre Beneficiar (autoritate publica sau privata).

Cartea Rosie stipuleaza ca Antreprenorul este responsabil pentru executia lucrarilor pe baza unui proiect elaborat si oferit de catre Beneficiar, sau de catre reprezentantul sau – Inginerul.

In cazuri particulare, contractele de tip Cartea Rosie pot permite ca Antreprenorul sa proiecteze anumite parti ale lucrarilor permanente, insa nu sunt adecvate cazurilor in care Antreprenorul proiecteaza majoritatea lucrarilor.

 

Cartea Galbena (‘Yellow Book’): E&CP – Conditiile de Contract pentru Echipamente si Constructii, inclusiv Proiectare

Cartea Galbena a fost publicata prima oara in 1963, in contextul limitarilor contractuale ale Cartii Rosii.

Conditiile de contract din Cartea Galbena sunt destinate pentru furnizarea echipamentelor electrice si mecanice, cat si pentru executia cladirilor si lucrarilor de inginerie proiectate de catre Antreprenor.

FIDIC recomanda utilizarea Cartii Galbene in contractele de lucrari de inginerie si constructii de cladiri si implica, la fel ca si Cartea Rosie, prezenta Inginerului in cadrul proiectului.

 

Cartea Argintie (‘Silver Book’): Conditiile de Contract pentru Proiecte la Cheie (PAC)

Cartea Argintie este o forma standard de contract destinata proiectelor predate la cheie, inclusiv celor de infrastructura, in care repartizarea riscurilor contractuale necesita o abordare mai stricta.

Prin comparatie cu celelalte Carti FIDIC, Cartea Argintie lasa mai multe riscuri in sarcina Antreprenorului, care are datoria de a garanta pretul stabilit initial si respectarea termenilor stipulati.

Cartea Argintie atribuie Antreprenorului atat proiectarea, cat si executia lucrarilor, pentru a putea livra un produs complet; rolul Inginerului nu este prezent in cadrul acestei forme de contract.

 

Cartea Verde (‘Green Book’): Forma Scurta a Contractului

Cartea Verde, denumita si Forma Scurta a Contractului, este utilizata cel mai frecvent in cazul proiectelor de lucrari cu o complexitate si valoare relativ reduse.

Aceasta forma de contract este de obicei folosita in cazul lucrarilor de geniu civil proiectate de catre Beneficiar si este preferata prin prisma flexibilitatii sale sporite.
Cartea Verde este tot mai folosita in practica in contractele de subantrepriza.