Sectorul energetic

Energia are o importanta strategica pentru dezvoltarea economica si reprezinta totodata o utilitate de baza, cu un impact major asupra calitatii vietii.

Suntem pregatiti sa raspundem acestor realitati si nevoi globale prin solutii inovative de consultanta, proiectare si management adresate intregului ciclu al energiei, de la sursa si pana la utilizare, ingloband toate aspectele de ordin tehnic, comercial, social si legal implicate de-a lungul procesului.

Sectorul energetic de astazi intampina o serie de provocari ce necesita o abordare integrata si concomitenta:

  • asigurarea continuitatii aprovizionarii cu energie, indispensabila progresului social si economic;
  • utilizarea sustenabila a resurselor conventionale epuizabile si conservarea acestora;
  • necesitatea de redimensionare a productiei si a infrastructurii de transport al energiei, ca raspuns la cererea intr-o continua crestere;
  • cresterea ratei de utilizare in masa a resurselor regenerabile;
  • necesitatea de protejare a mediului natural, prin managementul emisiilor de carbon;
  • cresterea eficientei energetice.

Realizam si gestionam proiecte ce raspund necesitatilor de imbunatatire a eficientei energetice in domeniul constructiilor, transportului, industriei, cat si in procesul de generare, printr-o buna cooperare cu partile implicate: producatorii si furnizorii, distribuitorii de energie, consumatorii finali si organismele publice.

crestere_eficientei_energetice_konsent_inginer_consultant_fidic

 

Cresterea eficientei energetice este un obiectiv de o importanta economica si ecologica, parte a strategiei de dezvoltare nationala si europeana.

Prin aceasta, se urmareste asigurarea furnizarii cu energie in spiritul dezvoltarii durabile: conservarea resurselor energetice epuizabile prin utilizarea sustenabila, diminuarea consumului, orientarea catre resursele regenerabile, reducerea emisiilor poluante.
In contextul necesarului ridicat de energie, sprijinim proiectele de crestere a randamentului de-a lungul intregului ciclu energetic, oferind solutii de proiectare, management si consultanta.

Cunoscand provocarile sectorului energetic si complexitatea cadrului legislativ aferent, supervizam si gestionam implementarea unor solutii inovative si sustenabile de modernizare si dezvoltare a sistemelor de producere si distributie a energiei electrice si termice si de crestere a a eficientei energetice.

sectorul_energetic_energia_conventionala_konsent_inginer_consultant_fidic

 

Chiar si in contextul exploatarii accentuate a resurselor regenerabile, cererea ridicata de energie la nivel mondial si nevoia de constanta a furnizarii determina o dependenta reala de resursele energetice conventionale.

In prezent, combustibilii fosili furnizeaza 85% din consumul de energie la nivel mondial, avand avantajul de a oferi preturi inferioare sistemelor neconventionale de producere a energiei si avantajul de a putea satisface neintrerupt nevoile consumatorilor.

Cu toate acestea, nu pot fi ignorate problemele cu care se confruna sectorul energetic traditional: tendinta de epuizare a resurselor si odata cu aceasta – cresterea preturilor, emisiile de gaze nocive poluante, necesitatea de redimensionare constanta.

In aceste conditii, e nevoie ca proiectele energetice sa propuna o energie sigura, eficienta, accesibila, corelata cu cererea si sa se concentreze pe conservarea resurselor epuizabile si protejarea mediului natural.

 

PETROL

Petrolul este principala sursa de energie primara la nivel mondial, astfel ca procesul de extractie si rafinare a petrolului va continua sa joace un rol important in satisfacerea cererii din sectorul energetic.

In ciuda eficientei energetice ridicate, exploatarea petroliera si utilizarea produselor derivate presupun o serie de riscuri si efecte ecologice: emisii de carbon si alti compusi chimici ce contribuie la efectul de sera, riscul deversarilor si generarea de deseuri solide toxice, cu impact asupra ecosistemelor naturale si a climei, in ansamblu.
Prevenim si contrabalansam aceste efecte prin studii de fezabilitate si studii de impact, consultanta tehnica si financiara pentru dezvoltarea si modernizarea terenurilor si platformelor petroliere onshore si offshore.

 

GAZE NATURALE

Gazele naturale reprezinta o resursa energetica cu traditie in producerea de energie electrica si termica, estimandu-se ca vor continua sa aiba o pondere importanta in acest sector.

Industria de extractie, procesare si distributie a gazelor naturale este sustinuta de cererea ridicata, la nivel global, insa avand in vedere ca reprezinta o resursa epuizabila, gestionarea sustenabila a acestora este un aspect de interes constant pe agenda energetica internationala.

Elaboram strategii de exploatare a resurselor de gaze naturale, cu un impact ecologic minim, solutii de gestionare a substantelor secundare utilizarii energetice si sisteme de furnizare eficiente si flexibile la cerintele consumatorilor.

 

CARBUNE

Carbunele este principala resursa utilizata in producerea energiei electrice, furnizand aproximativ 40% din totalul global.

Abundenta, pretul mic, larga raspandire si capacitatea de a asigura furnizarea stabila si eficienta cu energie sunt factori care au favorizat evolutia ascendenta a carbunelui pe piata energetica a ultimelor decenii.

In pofida acestor avantaje de ordin economic, nu poate fi ignorata problema emisiilor masive de carbon provenite de la centralele ce utilizeaza carbune si necesitatea de a controla daunele produse mediului natural.

Intelegand aceste realitati, concentram experienta si viziunea consultantilor nostri pentru a identifica oportunitatile de modernizare a vechilor centrale si de proiectare a unor unitati moderne, capabile sa transforme carbunele intr-o sursa de energie curata.

Printr-o colaborare activa cu actorii de pe piata energetica si o expertiza multidisciplinara, ne implicam in proiecte de valorificare a potentialului energetic al mediului natural intr-o maniera sustenabila, cu un impact ecologic scazut si la un nivel ridicat de eficienta.

sectorul_energetic_energia_regenerabila_konsent_inginer_consultant_fidic

 

Sectorul energiei regenerabile este la momentul actual intr-o etapa de dezvoltare, furnizand aproximativ 15% din totalul energiei produse si utilizate, la nivel mondial.

Nevoia de reducere a emisiilor de carbon pentru a contrabalansa efectele climatice nefaste, cererea tot mai ridicata de energie, costurile ridicate si fluctuante ale resurselor traditionale si deficitul acestora sunt factori care vor alimenta dezvoltarea accentuata a surselor „verzi” de energie pe parcursul urmatoarelor decenii.

De asemenea, distributia relativ uniforma a resurselor regenerabile, costurile de implementare in scadere, potentialul economic important si stabilitatea costurilor operationale pe termen lung sunt argumente importante in favoarea dezvoltarii solutiilor de energie regenerabila.

 

ENERGIE SOLARA

Abundenta si vasta raspandire, cat si scaderea costurilor asociate instalatiilor de captare si conversie fac din energia solara una din cele mai eficiente resurse regenerabile de energie termica si electrica.

In conditiile ratei actuale de dezvoltare, se preconizeaza ca pana in 2050, energia solara ar putea asigura cea mai mare parte a necesarului global de energie electrica, sustinand astfel eforturile de dezvoltare durabila.

Gestionam proiecte de implementare a unor sisteme eficiente si durabile de captare, stocare, transformare, distributie si utilizare a energiei solare, pentru utilizare la scara larga.

 

ENERGIA EOLIANA

Energia eoliana este una din cele mai practice si sustenabile surse regenerabile de energie electrica, fiind accesibila in orice regiune geografica in care vantul bate constant si energic.
Cu un impact ecologic extrem de scazut si o raspandire vasta, abudenta, energia eoliana se bucura de cea mai rapida dezvoltare din sectorul energiei electrice.

Contribuim la dezvoltarea parcurilor eoliene onshore si offshore si astfel la un viitor energetic curat incepand de la etapa de localizare, testare a fezabilitatii, evaluare a potentialului energetic eolian si pana la proiectare, management de proiect si supervizare.

 

ENERGIE HIDROLOGICA

Energia hidrologica (hidraulica) este cea mai generoasa si ecologica resursa energetica regenerabila din lume, cu o veche traditie de utilizare, gratie numeroaselor beneficii: raspandirea vasta, costurile scazute, impactul redus asupra mediului si posibilitatea de exploatare economica pe termen lung.

In prezent, forta cursurilor de apa reprezinta a doua sursa mondiala de electricitate (16% din totalul mondial), cunoscand o dublare a potentialului in ultimii 40 de ani.

Suntem constienti ca exploatarea energetica hidrologica necesita o intelegere profunda a ciclului apei si a contextului ecologic, cat si o abordare ce inglobeaza toate circumstantele de ordin tehnic, social, economic si legislativ.

Ne implicam in proiecte de evaluare si dezvoltare a potentialului hidrologic, cat si de imbunatatire a sigurantei amenajarilor hidroenergetice (baraje si rezervoare).

 

ENERGIE GEOTERMALA

Energia geotermala, exploatand activitatea tectonica si vulcanica a scoartei terestre are, prin raspandirea sa aproape omniprezenta, potentialul de a fi folosita oriunde in lume si este una din putinele resurse regenerabile ce pot constitui un flux continuu, neintrerupt penru producerea energiei termice si electrice.

Exploatate corespuzantor, resursele energetice geotermale reprezinta o oportunitate extraordinara de a limita folosirea combustibililor fosili si astfel, de a furniza o energie curata, accesibila, cu un impact minim pentru mediul inconjurator.

Identificam oportunitatile de exploatare a energiei geotermale si sustinem dezvoltarea unor solutii inovative, pentru un viitor energetic sustenabil.

 

ENERGIA BIOMASEI

Utilizarea reziduurilor biodegradabile provenite din agricultura, industrie, domeniul forestier si deseurile casnice contribuie in prezent cu aproximativ 14% la consumul mondial de energie primara.

Regenerarea rapida, distributia uniforma, abundenta si oportunitatea de reciclare sunt avantaje care au propulsat biomasa (primara, secundara si reziduala) ca una din principalele forme de energie regenerabila utilizate in producerea energiei termice, electrice sau a biocarburantilor.

Proiectam, dezvoltam si optimizam sisteme si facilitati de conversie corespunzatoare a biomasei in energie sigura, curata, cu riscuri minime pentru sol, aer si apa.

Sectorul energetic de distributie se confrunta cu cresteri ale cererii si a numarului de consumatori, cat si cu o dezvoltare rapida a surselor regenerabile de energie.

retele_transport_energie_electrica_gaz_konsent_inginer_consultant_fidic

 

Pentru a realiza alinierea tehica a acestora la regimul de functionare, a minimiza pierderile si a optimiza costurile, apare necesitatea de modernizare si tehnologizare a retelelor de transport al energiei, care vor raspunde unor nevoi tot mai complexe.

Realizam investigatii si propunem solutii flexibile, demaram proceduri de achizitii, supervizam dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport al energiei la standarde de calitate si eficienta, colaborand indeaproape cu distribuitorii.

De la testarea fezabilitatii si pana la punerea in functiune, oferim servicii de consultanta orientate catre anticiparea nevoilor consumatorilor, dar si a problemelor ce pot afecta retelele de transport.

 

GAZE NATURALE

Transportul eficient al gazelor naturale din regiunile de exploatare, catre consumatori necesita un sistem de conducte, echipamente si dotari performante, dimensionate in stransa legatura cu cererea si in conditii de eficienta energetica.

Planificam, proiectam si gestionam proiectele de modernizare a sistemelor de alimentare cu gaze naturale, pentru a asigura eficienta energetica, siguranta si fluiditatea furnizarii si a intampina nevoile legitime ale consumatorilor.

Conjugam provocarile de ordin logistic ridicate de particularitatile reliefului si suprafata intinsa a retelelor cu dorinta de a limita impactul asupra mediului natural.

 

ENERGIE ELECTRICA

Intelegem importanta sociala si economica a accesului neintrerupt la energie electrica si necesitatea unei infrastructuri energetice capabile sa poata asigura o corespondenta intre cererea consumatorilor si capacitatea de generare, in conditii de siguranta.

Oferim consultanta pentru punerea in functiune a noi retele de distributie, cat si pentru modernizarea si simplificarea schemelor de conexiuni existente, stimuland distribuitorii sa inoveze si sa imbunatateasca acoperirea si eficienta.

Propunem solutii de durata, care pot sustine calitativ si cantitativ furnizarea cu energie electrica si ca raspuns la dezvoltarea locala si regionala a energiei electrice neconventionale, proiectam sisteme inovative de furnizare.